|
Henüz hiç bir forumda görmediğim bu moderatör kurallarını belki de ilk kez bizim forumumuzda uygulanacak. Aylar önce siteyi ilk açtığımızda deneme amaçlı forumumuza yazdığım kurallar birkaç eklemeyle aynen geçerlidir.
Yönetici Alımı BodyTR Forumu’nda üyelerin yöneticilik talebi yoktur. Öncelikle, bu forumda “eli sopalı” bir yöneticiyi hiç arzulamıyorum. Yöneticiler forumu denetleyen, düzenleyen, geliştiren üyelerdir. Eğer bir yöneticiye ihtiyacımız olursa ben bunu özel mesaj yoluyla bir üyeye bildirir ve ondan yönetici olmasını rica ederim. O üye reddederse bir başka üyeye bu hizmeti yapması için ricada bulunurum. İşte beni ve diğer yöneticileri bağlayan ve diğer üyelerin de okuması gereken kurallar:
Yönetici (Co Moderatör, Moderatör, Genel Moderatör, Admin ve diğer) Kuralları
1-) Forumdaki yöneticiler de [admin, genel (super de deniyor) moderatör, moderatör, co-moderatör vd.] birer forum üyesidir ve site kurallarını okuyup kabul etmiş sayılırlar, bu kurallar onları da bağlar.
2-) Yöneticilerin görevi kullanıcılara, kullanıcıların görüşlerine müdahale etmek değil, özgür düşünceyi teşvik etmektir. Yöneticilerin görevi forumu geliştirmek, düzenlemek ve korumaktır. Forumun görevi insanlara yararlı olmaktır.
3-) Yöneticiler forumdaki konular hakkında birer otorite değildir ve kesinlikle öyle görülmemelidirler. Onun için moderatörleri hiç tanımadan onlara direkt "hocam, üstad vb." uzmanlık da belirten hitaplarla yaklaşılmaması önerilir.
4-) Yöneticilere diğer kullanıcılara verilmeyen "ikinci hesap açma hakkı" verilmiştir. Bir yönetici eğer isterse yeni bir hesap açarak normal bir kullanıcı gibi forumda bulunabilir. Bir bir casusluk değil yöneticinin de "rahat takılma" hakkını kullanabilme seçeneği olarak düşünülmüştür ancak bu yöneticilerin bu hakkını kullanmamasını tercih ederim. Ben bu hakkımı kullanmayı düşünmüyorum.
5-) Yöneticilerde sonuçta birer insandır ve her insan gibi hata yapabilirler, elbette bir kullanıcı, yönetimi ilgilendiren konularda hata yapmayacağı umuduyla yönetici yapılır ama hiç kimse "eksiksiz, kusursuz ve asla hata yapmayan" sıfatlarına sahip değildir. Bunun için yöneticilerin yanlış bir iş yaptığına inanıyorsanız :
* Öncelikle forum kurallarını okuyun ve yöneticinin size yaptığı uygulamaya dayanak olan kuralı öğrenin, belki de haksız olan sizsinizdir.
* Size verilen uyarının ya da cezanın kurallara uygun olup olmadığına bakın ve kimse için kuralların çiğnenmeyeceğini bilin.
Bunlara rağmen hâlâ yöneticinin haksız olduğunu düşünüyorsanız endişe etmeyin gerçeği anlatarak hakkınızı almanız çok kolay; * Yöneticiler kendilerine bağlı yöneticilerin, adminler ise bütün yöneticilerin hareketlerini izleyebilmektedir. Yöneticinin bağlı olduğu forumun bir üst yöneticisinin e-postasına şikâyetinizi yollayın, eğer 2 gün içinde cevap alamazsanız forum admininin e-postasına (tabi ilgili moderatörün 2 gün içinde şikâyete cevap vermediğini de belirterek) bir şikâyet mesajı daha yazın. Admin olarak her mesajı 3 gün içinde cevaplayacağımı taahhüt ediyorum. Ayrıca forumdan uzaklaştırılan üyelerimiz, forumun Protesto kısmında yayınlanmak üzere bir mesaj bırakabilirler ancak küfür içeren mesajlar yayınlanmayacaktır.
6-) Bir yönetici temelde bir kullanıcı olduğundan her başlık altında yönetim özelliğini öne sürmeden normal bir kullanıcı gibi normal bir şekilde görüş bildirebilir, yorum yapabilir, bilgi verebilir, tartışabilir. Başlıklarda forum konularıyla (kurallarıyla değil) ilgili bir tartışmada yönetimden biriyle tartışmanız olağandır, çünkü tartışma bazen doğruya götüren güzel bir süreçtir. Sizinle tartışan yöneticiyi bir kullanıcı gibi görün ve onunla yaptığınız tartışmayı yönetimle yapıyormuş gibi hissetmeyin.
7-) Yöneticilerin forum kurallarına uygun olmak koşuluyla istedikleri gibi forumda paylaşımda bulunacaklarını yukarıda söyledik. Bu durumların dışında bir yöneticiyle kesinlikle kurallar ve yönetim konusunda tartışmaya girmeyin. Unutmayın, içinde bulunduğunuz forum kullanıcı odaklı ve daima kendini geliştiren aktif bir forumdur. Kurallarla bir sorununuz varsa bunu kurallar başlığında, başlık kilitliyse başlıktaki e-posta adresinden yöneticiye bildiriniz, yönetici uygun (bana uymasa da akla uygun her öneriyi tartışmaya açarım.) görürse kural değişikliği önerinizi tartışmaya açacaktır.
8-) Bir yönetici paylaşımda bulunurken kurallara uygun olarak istediği gibi davranabilir ancak yönetim işleri yaparken hiç bir üyeyle samimi olmamalıdır. Resmi ve mesafeli bir duruş göstermelidir. Eğer yönetimden aldığınız bir mesajı laubali, çirkin vb. buluyorsanız lütfen bunu şikâyet ediniz.
9-) Hiçbir yönetici spam (otomatik reklam vb. yapan üye) benzeri sebepler dışında bir üyeyi tek başına engelleyemez ya da silemez. Forumdaki her üyenin engellenmesi ya da bir kaç gün girememe cezası alması yönetim forumlarında (Normal kullanıcıların göremediği böyle bir bölümümüz var.) tartışılır ve öyle karara bağlanır, bu süreç sonucunda alınan karar, ilgili üyeye haber vermeden uygulanmaz.
10-) Yöneticiler hiç bir üyeyi görüşlerinden ötürü yargılayamazlar demiştik, bu sebepten hiç bir üyeyi görüşlerinden ötürü uzaklaştırmayı yönetim kuruluna teklif edemezler. Ancak forumumuzdaki yazılar herkese açık olduğundan; * Alenen, defalarca, ve ısrarla ve herhangi bir şey anlatmaksızın kanunlara aykırı gelinmesini isteyen yazılar yazan üyeler ( örneğin: kötü bir iş yapan birinden bahsederken "öldüreceksin böylelerini" demek bir şeyler anlatan bir tepki cümlesi olarak kabul edilebilir ama sürekli şiddetten bahseden ve şiddeti öneren mesajlar yazmak uyarı almanıza sebep olur.), * Yukarıdaki gibi sürekli ve nedensiz olarak genel ahlaka aykırı mesajlar yazmak, Üyeliğinizin değerlendirilmesine sebep olacak davranışlar arasındadır.
11-) Yöneticiler forumun sağlığı için mesajlarınızdaki cümle kurulumunu, içeriğini değiştiremez ama yazınızdaki yanlış cümleleri düzeltebilir. Bunu yaptıktan sonra size yönetici tarafından bir özel mesaj gelir, lütfen bu mesajı dikkate alın ve sonraki mesajlarınıza daha çok dikkat ederek aynı hataları tekrarlamayın. Aynı hataları sürekli tekrarlayan üyeler iyi niyetli olsalar bile yönetimden uyarı ve ceza alırlar gerekirse forumdan uzaklaştırılırlar. Bunun için lütfen forumu ve yazdıklarınıza gerekli özen ve önemi gösterin.
12-) Yöneticiler diğer forumlardaki gibi işin kolayına kaçmak yerine forumdaki kalite ve duyarlılıktan ötürü üyeler bir hata yaptıklarında onlara kendi yapacakları uyarıyı otomatik mesaj ya da özel mesajla yapmalıdır. Herkesin görebileceği yerlerde bir üyeye "lütfen kurallara uyunuz!, hep yanlış yapıyorsunuz kurallara uysanıza vb." gibi yazılar yazılamaz. Hiçbir üyeye, forumda alenen küçük düşürücü uyarılar verilemez. Yapılan yanlış düzeltilmeli ve üye uyarılmalıdır ve bundan diğer üyelerin haberi olmasına gerek yoktur. Üye bundan sonraki mesajlarında da hata yapmakta ısrar ediyorsa yönetici olayı yönetim kuruluna taşımalıdır. Eğer bir üye forum kurallarını hiç önemsemiyor ve ısrarla defalarca çiğniyorsa forumda onu önemsemeyerek çiğneyecektir.
13-) Yöneticiler birer kullanıcı da olsa ve yönetim haklarından başka bir üstünlükleri bulunmasa da forum için değerli ve önemli kişilerdir. Çünkü yaptıkları iş için herhangi bir ücret almazlar ve tek amaçları başkalarına faydalı olmaktır. Yöneticilerin bu yönden öneminin farkına varmalısınız. Yöneticilik yapabilecek kişiler bu işe zaman ayırmıyor, ayırsa özen gösteremeyebiliyor, zaman ayırsa ve özen gösterse de bu sefer yapabilecek liyakatta olmayabiliyor. Başkalarına yardımcı olmak için zaman ve emek ayıran insanlar kolay bulunmuyor. Kıymetini bilelim. Amacımız: Yaratıcı, kendine has bir disiplini olan, adil, özgün ve özgür bir site oluşturmaktır.
Evet, aklıma gelen kuralları yukarıya yazdım. BodyTR olarak bazı ilkleri gerçekleştirdik ve gerçekleştirmeye de devam edeceğiz. Kaliteyi, kullanıcı memnuniyetini, yeniliği, özgürlüğü, istikrarı vazgeçilemez gören bir site olarak yeni yeni ses vermeye başladığımız internette forum yönümüzle de özel olmak ve ilkleri yapmak istiyoruz.
Yukarıda kurallar görüşlere açıktır.
_________________ Forum Kuralları Forumu Kolay Takip Etme Kılavuzu Dailymotion Videolarını İzlemek İçin
 http://www.facebook.com/bodytr.fitness http://twitter.com/#!/BodyTR
|