Çocuk diş hekimliği diğer bir adı ile pedodonti, 0 ile 14 yaş aralığında yer alan çocukların ve bütün bebeklerin süt dişleri ve daimi dişlerin takibini yapan ve sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlamasını sağlayan, meydana gelebilecek olan hastalıkların tanısı ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.
Çocukların doğumu ile başlayan ve ergenlik dönemlerinin son zamanlarına kadar süren zamanda, çocuk ve bebeklerin ağız, diş sağlığı ile ilgili olarak meydana gelebilecek sorunlara çözümler üreten, çocuk diş hekimliği dalı uygulamaları ise; yer tutucu, fluorid, fissür örtücü ve beslenme düzenlenmesi gibi uygulamalardan oluşmaktadır. Bahsettiğimiz bütün aşamalarda oluşabilecek sorunların tedavisinde birden fazla değişkenler söz konusudur. Bu nedenle hasta ve hekim arasında oluşacak ilişkiye bağlı olmaktadır.
Bebeklerin ilk defa çıkan dişleri diğer daimi olarak çıkan dişlere göre daha fazla organik maddelerden oluşmaktadır. Bu nedenle süt dişleri çürümeye daha elverişli oldukları için düzenli olarak kontrol edilmeleri ve kontrol altında tutulmaları gerekmektedir.
Çocuk diş hekimliği süt dişlerinin ilk olarak çıkmaya başladığı andan itibaren, daimi dişlerin çıkacağı zamana kadar dişlerin sağlıklı olarak ağızda kalmalarını hedeflemektedir. Bu süreçte ise;
- Diş sürme bozuklularında oluşabilecek sorunların önlenmesi ile takip altında tutulması,
- İster süt dişi olsun ister daimi dişler olsun çürük oluşumunun engellenesi,
- Daimi dişlerde yada süt dişlerinde oluşabilecek erken çekimlerin ortaya çıkarabileceği boşluklar nedeni ile diş dizilimlerde meyana gelebilecek sorunları apareyler ile önüne geçmek.
Yukarıda bahsettiklerimiz çocuk diş hekimliğinde yapılan uygulamaların yalnızca birkaçını oluşturmaktadır. Pedodonti alanında görev yapan doktorlarca uygulanan bütün tanı ve tedavi yolları sağlıklı çocuk ve bebeklere yapılabildiği gibi engelli bebek ve çocuklara da özel teknikler kullanılarak yapılabilmekte.
Çocuk Diş Hekimliği Hangi Hastalıkları Bakar?
- Diş ağrılarına,
- Diş etinden oluşan iltihaplara,
- Diş çürüklerine,
- Diş kırıklarına,
- Biberon çürüklerine,
- Çocuklarda görülen diş eti enfeksiyonlarına
Yukarıda bahsettiğimiz hastalıklar ve karşılaşılan diş sorunları ile pedodonti ile yapılan tedaviler başarılı sonuçlar vermektedir. Ancak bu başarılı sonuçlar, gerçekte dikkat edilmesi gereken en önemli kuralı hiçbir zaman değiştirmez. Bu kural ise; çocukların 6 ayda bir olmak üzere düzenli olarak diş hekimlerine gelmesi ve diş sağlıklarının kontrol edilmesidir.
Erken tanı hem diş tedavilerinin daha rahat yapılmasına hem de daha az maliyetli olmasını sağlamaktadır. Çünkü erken düzenli diş kontrolleri sırasında olası riskler her zaman tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması mümkündür. Ayrıca erken tanı ve tedavi çocukların hem psikolojik hem de fiziksel açıdan gelişimlerine destek olarak, kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır.
Çocuk Diş Hekimliğinde Tedavi Nasıl Başlar?
Çocuk diş hekimliğinde tedavi aşaması hasta, hastanın anne ile babası ve diş hekimi arasında kurulacak sağlıklı bir iletişim sonucunda başlamakta. Arından ise hastanın şikayetleri göz önünde bulundurularak fiziksel muayenesi, klinik incelemesi, radyolojik görüntülemeler incelenerek tedavi planı çıkartılmaktadır. Ayrıca tedavi dönemi başlamadan önce hasta ve aile hem tedavi hem de sorun hakkında akıllarında soru işareti kalmayacak biçimde bilgilendirilmektedir. Son olarak ise planlaması yapılan tedavi hastaya diş hekimince titizlikle uygulanarak süreç sonlanmaktadır.
Tedavi öncesinde en çok sorulan sorulardan birisi diş röntgeni çocuğum için zararlı mıdır? Sorusudur. Arık günümüzde teknoloji oldukça fazla gelişmiştir. Çekilen röntgenlerde çok az radyasyon varıdır. Diş hekimleri çocukların radyasyona maruz kalmamaları için elinden geleni yapar. Ayrıca bebeklere özel seri şekilde çekim yapabilen cihazlarda vardır. Ayrıca hiçbir hekim zorunlu olmadıkça diş röntgeni istememektedir.
Bir cevap yazın