• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
bodytr

Fitness, diyet, sağlıklı yaşam, sağlık, spor ve vücut geliştirme siteniz - BODYTR

Zinde Türkiye dergisi; body building, vücut geliştirme, sağlıklı yaşam, fitness, egzersiz, spor ve antrenman bilgi kaynağıdır. Onlarca yazar, yüzlerce makaleyle alanında

  • Ana Sayfa
  • Vücut Geliştirme
  • Sağlıklı Beslenme
  • Zayıflama
  • Kadınlara Özel
  • Sağlık
  • Fitness
  • Hakkımızda
Ana Sayfa » Fitness » Daha Fazla Oksijen, Daha Fazla Performans!

Daha Fazla Oksijen, Daha Fazla Performans!

Mart 2, 2014 by İlşad ÖZKAN 1 Yorum

Bazı atletlerin spordan sonra toparlanmalarına yardımcı olması için devasa oksijen maskeleri kullandığını görmüşsünüzdür. Kana oksijenin karışması aerobik egzersizlerden kaynaklanan iyileşme süreci için son derece önemlidir, fakat bu faydaların antrenman dayanıklılığının daha uzun süre sürmesini sağlayıp sağlamayacağı hususunda biraz belirsizlik konusudur. Journal of Strength and Conditioning Research dergisinin Ocak 2014 sayısında, yükseltilmiş oksijen seviyelerinin sporculardaki toparlanma seviyesinin gelişmesine etkisi titizlikle incelendi.

Teorik olarak oksijen, asidoz egzersiz sonuçlarıyla daha etkili tedavi ile (MSS olmayan kas yorgunluğu nedenleri) çevresel yorgunluğu hafifleterek çalışır. Asidoz’un anlamı; vücut normalden daha fazla asidik hale geldiği için daha iyi çalışamaz. Asidoz genellikle kas yorgunluğu ile ilişkilidir. Daha fazla oksijen, sporcuların egzersizden sonra daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilir, çünkü daha fazla oksijen aynı zamanda hücrelerdeki asidin uzaklaştırılmasına yardım edebilir.

oksijen-maskesi-sporcu

Sporcular için oksijen tedavisi araştırması ile ilgili bu sorunda, bugüne kadar bir kararsızlık durumu olmuştur. Teknik olarak, oksijenin yorgunluğu hafifletmesi gerekir, bu nedenle daha fazla oksijen daha iyidir; fakat bu durum her zaman böyle değildir. Bu çalışmanın yazarlarına göre, önceki çalışmalarda kullanılan %100 oksijen tedavisinde genellikle asidoz üzerinde hiçbir etkisi yoktu ve oksijenin çeşitli düzeylerinde hissedilen yorgunluk üzerinde öngörülemeyen etkileri olmuştur.

Dolayısıyla bu çalışmada, araştırmacılar temel koşulları sağladılar. Onlar, dörtlü izometrik kontraksiyon üzerinde iki farklı oksijen durumunun toparlanmaya etkisini karşılaştırdı. Birinci durum, yaklaşık %20,9 oksijen içeren soluduğumuz normal havaydı. Diğer durum ise normal havadan daha fazla oksijen içeren bir durumdu yani hiperoksikti. Hiperoksit durum, normalden daha fazla oksijenin bulunması durumudur, bu çalışmadaki %30 oksijen oranı gibi.

Bu çalışmadaki katılımcılar dörtlü izometrik kontraksiyonlarda 3’er set yaptılar.Her bir set on beş dakika gibi uzun dinlenme dönemleri ile ayrıldı. Bu dinlenme dönemlerinde katılımcılar iki oksijen tedavisinden birini uyguladı. Araştırmacılar, sporcuların kanından laktat düzeylerindeki adisoz seviyelerine baktı, bir nevi harcanan efor düzeyi. Bu değişkenlerden her ikisinde de havada bulunan oksijen miktarı ile sonuçların değişik olması beklenmişti.

Bizi şaşırtan kısım; hiperoksit ortam laktat düzeylerinde veya hissedilen eforda bir değişiklik göstermedi, ama performansı değiştirdi. Daha fazla oksijenle, üçüncü sette performans %14’lük bir oranda iyileştirildi. Bu da demek oluyor ki, yüksek oksijen alınmasıyla 30 dakikada (2×15 dakikalık dinlenme süreleriyle) performans artışını sağlamak mümkündür.

Sonuç olarak, araştırmacılar yüksek oksijen uygulamasının performansı iyileştirdiğini gösterdiler. Ancak, laktat seviyelerinde bir değişim olmadığı hâlde bu performans artışının neden gerçekleştiği sorusunun yanıtı belirsizliğini koruyor. Sebebi ne olursa olsun, bu hafif dozdaki yüksek oksijen seviyelerinin toparlanmaya yardımcı etkide olduğu görülmektedir.

oksijen-solunumu

 

İlşad ÖZKAN

2009 yılında bodytr.com sitesini kuran İlşad Özkan, Türkiye’nin en çok okunan fitness, sağlık ve vücut geliştirme yazarları arasındadır.

Başkent Üniversitesi’nden fizyoterapi diploması, İstanbul Üniversitesi’nden sağlık yönetimi alanında lisans diploması sahibi olan İlşad Özkan aynı zamanda Vanderbilt Üniversitesi, Melbourne Üniversitesi ve Boulder Üniversitesi gibi kurumların beslenme, egzersiz, fizyoloji, hemşirelik gibi alanlarda da muhtelif sertifikalarına sahiptir.

Kendisi “Sen Bir Harikasın – Sağlıklı Yaşam ve İdeal Vücut İçin Bilimsel Fitness” isimli kitabın da yazarıdır.

Kategori:Fitness

Okuyucu Etkileşimi

Yorumlar

  1. Fuat AYDIN der ki

    Mart 5, 2014 ile 12:00 pm

    İyi günler , bir nevi “TurboŞarj” olan bu durumun vücuda zararı olamazmı. Yani kendimizi yorgun hissetmemiz vücudun bir tepkisi değilmi bu tepkiyi normalin dışında oksijenle absorbe etmek ne denli doğru. Yazı için teşekkürler.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2022 bodytr.com · Gizlilik Politikası · Kullanım Koşulları · İletişim · Hakkımızda