Her şey, Nike Fuel marka fitness bilekliğimin beni “tembel”, arkadaşımınkinin ise onu “fit” olarak göstermesiyle başladı. Oysaki her ikimiz de, aynı gün içerisinde aynı aktiviteleri yapmıştık.
Tüm günü San Fransisco’yu birlikte yürüyerek geçirdik –aynı mil, aynı yokuşları katederek. Ama her nedense kolumuzdaki fitness bilekliklerimiz bize ayak uyduramadı. Arkadaşımın bilekliği, benimkinden binlerce adım fazlasını kaydetti.
Nike geri çekiliyor
Aslında bu durum, birçok insanın fitness bilekliğinde karşılaştığı rahatsız edici bir sonuç. Bu bileklikler hiçbir zaman tam anlamıyla çalışmaz, ya da en azından üreticilerinin inandığı ölçüde iyi çalışmaz. Belki de bu yüzden, Nike’ın bu fitness bilekliği üretici departmanının bu ay içerisinde işine son vermiş olması, çok da şaşırtıcı bir sonuç değil. Diğer markalar, giyilebilir aktivite cihazları üretimine adeta balıklama atlarken, Nike bu alandan geri çekiliyor. Peki neden? Şirket yetkililerinden öğrendiğime göre, fitness bilekliği bu sahada giderek önemsizleşen bir cihaz haline gelirken, akıllı telefon uygulamalarının ise önemi artıyor. Dolayısıyla şirket, teçhizattan ziyade bu alana odaklanıyor.
Gerçek şu ki, kişinin fitness alışkanlığını takip ettiğini iddia eden bu tip cihazlar, ilk günden bu yana müşteri memnuniyeti açısından tatmin etmeyen sonuçlara neden olmuştur. Ayak hastalıkları uzmanı, The Wirecutter’ın sağlık ve fitness teknolojileri yazarı Jim McDannald, bu tip cihazların büyük bir çoğunluğunun medikal bir anlam ifade etmekten ziyade pazarlamaya yönelik olduğuna dikkat çekiyor. Bu cihazların doğru çalışmaktan uzak olduğunu söyleyen McDannald, “bu cihazların söylediğinden daha fazla ya da daha az kalori yakıyor olabilirsiniz. Ya da, daha fazla adım atıyor olabilirsiniz. Ucuz bir adımölçer bile, bir fitness bilekliğinden daha doğru sayar” diye konuşuyor. Bugüne kadar işe yarar tek aletin içinde kalp atışı monitörü olan BasisB1band olduğunu söyleyen McDannald, geri kalanın varsayıma dayalı cihazlar olduğunu belirtiyor.
Bunun üzerine ben de, hem adımları hem de uykuyu ölçen Jawbone Up cihazını test ettim. Adım sayıcısı her ne kadar şu ana kadar gördüklerim arasında en iyilerinden biri olsa da, koyun saymakla geçirdiğim bir gecenin sonunda bana, 8 saatlik deliksiz bir uyku uyuduğum sonucunu verdi.
Aktivite takipçileri rehberi
Doğruluk payı her ne olursa olsun, bu takipçilerin alıcıları her zaman var. Pazar araştırma şirketi Canalys’ın hazırladığı rapora göre, fitness bilekliği ve akıllı saatlerin de dâhil olduğu giyilebilir aktivite aygıtlarının satışı, yalnızca 2014 yılı içerisinde 17 milyon adeti aşmış durumda. Rapor bu satış rakamlarının 2015’e kadar 23 milyon, 2017’ye kadar ise 45 milyon adedi bulacağı görüşünde.
Raporda ayrıca, “fitness meraklıları için görece küçük bir market olsa da, giyilebilir aktivite bileklikleri medikal ve wellness segmentinde büyük çapta bir olanak sunuyor” ifadeleri yer alıyor.
Bunun, bir yazılım çözümü ile sonuçlanabilecek bir donanım sorunu olup olmadığını görmek için, Apple iPhone’da sensörü kullanarak adımları saydığı belirtilen “Breeze” ve “Moves” uygulamaları olmak üzere iki farklı telefon uygulamasını test ettim. Aynı gün içerisinde, Moves bana 3,070 adım attığımı söylerken “Breeze” bu rakamı 3,363 olarak veriyordu. Aynı iPhone, farklı sonuçlar!
Tüm günü hareketsiz bir şekilde odamda geçirdiğim bir başka gün, Breeze bana günlük hedefim olan 3,500 adımı bulduğumu söyledi. Bir başka zaman, nasıl olduysa araba kullanarak günlük adım hedefimi yakalamıştım!
Bazı cihazlar ise monitörlerinde, sağlığa dair hayati uyarılar ve işaretler de bulundurarak diğerlerinden daha fazlasını vaat ediyor. Healbe örneğin, bilekliğinin cilt altından glukoz seviyesini ölçebildiğini iddia ediyor. Ben de, son dönemde finansmanda 1 milyon dolar artış sağlayan şirketin pazarlama departmanına, bir aktivite bilekliğinin nasıl olup da kan testi olmaksızın kan şekerini ölçebildiğini sordum. Bunun üzerine yetkililer, cihazın “kesinlik taşımadığını” kabullendiler. Şirketten bir yetkili, “biz bunu bir medikal cihaz olarak sunmuyoruz. Diyabet hastalarının bu cihazı kullanmalarını tavsiye etmiyoruz” dedi.
Pekala. Ama şirketin satış sayfasında, bu cihazın kesinliği konusunda birtakım vaatlerde bulunulmasına ne demeli? Bazı insanlar bu nedenle bu markaları sorguladı, zira bu tip iddialar, bilimsel açıdan imkansıza işaret ediyordu.
Aktivite takip cihazınız neyi görür ve neyi görmez?
Tüm ileri teknoloji fitness ve aktivite takip cihazları bir ortak noktada buluşur: İvmeölçer. Gelin şimdi, bunların nasıl çalıştığı- ya da çalışmadığını görelim.
Herkesin bu alanda üretimi beklediği şirket Apple’dır. Şirket bir süredir, sağlık istatistiği ve takip mekanizmasını bir araya getiren bir cihaz üzerinde çalışmakta. Aralık’ta gerçekleşen Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) toplantısına katılan bir grup Apple yöneticisi, FDA’nın takvimine uygun bir mobil medikal uygulama olup olamayacağı tartıştı.
Apple’ın bunun yanında attığı bir başka önemli adım ise, medikal sensör alanında uzman olan birçok insanla el sıkışmak oldu.
“Bu teknolojiler zaman içerisinde inanılmaz büyüklükte bir potansiyele sahip olacak, ama bu potansiyelin anlaşılması için yıllar gerekecek” diyor Başkan Obama’nın resmi danışmanı Dr. Blumental.
Bir cevap yazın