• Ana Sayfa
  • Vücut Geliştirme
  • Sağlıklı Beslenme
  • Zayıflama
  • Kadınlara Özel
  • Sağlık
  • Fitness
  • Hakkımızda
Ana Sayfa » Vücut Geliştirme » Kas Yapmayı Önleyen 10 Etken !

Kas Yapmayı Önleyen 10 Etken !

Yazan: Esebey | Güncelleme: Ekim 1, 2018

Contents

  • 1 Kas Yapmayı Önleyen 10 Etken
    • 1.1 Kas Yapmayı Önleyen Etken 1: Yağı Kesmek
    • 1.2 Kas Yapmayı Önleyen Etken 2: Dehidrasyon
    • 1.3 Kas Yapmayı Önleyen Etken 3: Çok Fazla Karbonhidrat Almak
    • 1.4 Kas Yapmayı Önleyen Etken 4: Kardiyoyu Hepten Zararlı Sanmak
    • 1.5 Kas Yapmayı Önleyen Etken 5: Aşırı Çalışmak
    • 1.6 Kas Yapmayı Önleyen Etken 6: Uyku Eksikliği
    • 1.7 Kas Yapmayı Önleyen Etken 7: İleri Seviye Olmadığınız Hâlde Bitim Noktanıza Kadar Çalışmak
    • 1.8 Kas Yapmayı Önleyen Etken 8: Tuz Kullanmayı Bırakmak
    • 1.9 Kas Yapmayı Önleyen Etken 9: Hiç Dinlenmemek
    • 1.10 Kas Yapmayı Önleyen Etken 10: Sindirimi Uzun Süren Gıdalarla Beslenmek

Kas Yapmayı Önleyen 10 Etken

Kas Yapmayı Önleyen Etken 1: Yağı Kesmek

Düşük yağ oranına sahip bir diyet ile yağsız kas elde edemezsiniz. Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yayınlanan bir yazıya göre, yapılan bir araştırmada sıradan diyet yapan insanların, düşük yağ oranlı bir diyet yapanlara nazaran 2,2 kilogram daha fazla kas kütlesi inşa ettiği bulundu.

Burada sözü geçen yağlar kuruyemişlerden sağlananlar gibi sağlıklı yağlar.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 2: Dehidrasyon

Susuzluktan kurumuş bir ağız kaslarınızın da kurumasına yol açar. American College of Sports Medicine dergisinde yayınlanan bir yazıya göre; yapılan bir araştırmada, dehidrasyon omuz ve kol kasları gibi küçük kaslarda güç azalmasına yol açıyor.

Unutmayın, bir vücutçu çok su içmelidir spor, su ihtiyacını arttırır. Günlük kaç litre su ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için vücut ağırlığınızı kilo cinsinden 30’a bölünüz Bu size ihtiyacınız olan su miktarını tespit etmede ortalama bir değer verecektir.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 3: Çok Fazla Karbonhidrat Almak

Çok fazla karbonhidrat almak: Eğer bir hız koşucusu (sprinter) gibi görünmek istiyorsanız karbonhidratları maraton koşucusu gibi abartılı bir şekilde mideye indirmeyin.

Aminoasit dergisinde yayınlanan bir yazıya göre, yapılan bir çalışmaya göre antrenmandan önce ve sonra 20 gram protein alan sporcunun, antrenman öncesi ve sonrası sadece karbonhidrat alan bir sporcuya göre daha fazla kas ve daha az yağ kazandığı ortaya çıktı.

Karbonhidratların sporcu beslenmesindeki yerini bilin ama abartmayın.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 4: Kardiyoyu Hepten Zararlı Sanmak

Kardiyovasküler çalışmanın kas kütlesi inşa etmeyi yavaşlattığ ve hatta durdurduğunu düşnüyorsanız şunu bilin: Bu düşünceniz doğru değil! Kardiyovasküler çalışmalar, kas kütlenizin gelişimini durdurmaktan çok çok uzak.

Kardiyovasküler çalışmaların yararlarından bir tanesi de solunum sistemine olan olumlu etkileridir, solunum sistemi geliştikçe sizin kaslarınıza besin taşıma ve dolaylı olarak onları yenileme süreniz artar” (Ross Sherman – Spor bilimleri hakkında konferans veriyor) . Haftada 2-3 kere 20 dakika kardiyo çalışmanızın kas inşa etmenize faydası olacaktır.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 5: Aşırı Çalışmak

Evet, gece kulübünde tek ihtiyacınız olan şey tişört altından belli olan kaslardır, ama aşırı kas çalışması yapmak sakatlıklara yol açabilir. Vücudunuzdaki kasların %60’ı bacaklarınızda ve sırtınızdadır. Bu bölgelerdeki kasları çalıştırmak testosteron seviyenizde artışa neden olacaktır ve böylece sizin önemsediğiniz diğer kas grupları da daha iyi gelişecektir.

kas-yapma

Kas Yapmayı Önleyen Etken 6: Uyku Eksikliği

Geç saatlere kadar oyalanmak; sadece spor salonunda cansız hissetmenize neden olmaz, sizi daha da zayıf ve güçsüz kılar! John Moores Üniversitesi‘ndeki bir araştırmaya göre; bitkin sporcular bench press‘te ve deadlift’te, dinlenmiş hâllerine göre daha az ağırlık kaldırabildiler.

Kaldırışlardaki ağırlık azalması ise dolaylı yoldan daha az kas inşa etmek anlamına gelir. (Uyku Düzeni ve Melatonin yazımızı okuyun.BodyTR Editör)

Kas Yapmayı Önleyen Etken 7: İleri Seviye Olmadığınız Hâlde Bitim Noktanıza Kadar Çalışmak

Tek bir ağırlık kaldırışı tekrarını dahi yapamayacak kadar çalışmanız size faydalı olacaktır, fakat her sette değil. Bir kas grubu için, her sette on beş tekrardan fazla olmak kaydıyla yirmi setten fazla idman yapmak iltihaplanmaya yol açabilir.

Zaten bir kas grubu için yirmi set veya on beş tekrar üstü çalışmanıza izin verecek olan ağırlık zaten çok hafiftir ve antrenman için -özel bir sebebiniz olmadıkça- doğru ağırlık değildir.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 8: Tuz Kullanmayı Bırakmak

Yüksek yoğunluk (high intensity) antrenmanları yapıyorsanız -ki bu durumda kas yapıyor olmanız gerekir- terleyerek sodyum kaybedersiniz ve bunun tuz ile yerine konması gerekir.

Ross Sherman’a göre; Tuz alımı, karbonhidratları enerji için depolamanıza ve amino asitlerin kas yapmak için vücut tarafından kullanılmasına yardımcı oluyor. Fakat günlük dört gram olan limiti geçmemelisiniz. Bu da yaklaşık bir çay kaşığına denk gelir.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 9: Hiç Dinlenmemek

4 ila 6 haftalık bir antrenman programından sonra birkaç gün ara vermeli, dinlenmelisiniz. Eğer hiç ara vermezseniz bu, antrenmandan aldığınız verimi düşürecektir. Kaslarınızın yenilenmesi ve hipertrofinin (kas büyümesinin) tetiklenmesi için dinlenmeniz gerekir.

Kas Yapmayı Önleyen Etken 10: Sindirimi Uzun Süren Gıdalarla Beslenmek

Antrenmandan sonra kaslarınızı çabucak beslemelisiniz! Katı gıdaların sindirimi saatler sürer ve sadece saatte 4 ila 7 gram arasında protein bırakırlar. Kaslarınızın açlıktan ölmesini istemiyorsanız antrenmandan hemen sonra onları whey protein tozu ile besleyin. Protein tozları, kaslarınızı beslemek için en kolay sindirilebilen protein çeşididir.

(Protein tozlarının kısa vadede kas gelişimi için yararlı olduğu doğruysa da sürekli kullanımının uzun vadede ne tür etkilere sahip olduğu bilinmemektedir. Biz yazarın görüşlerine müdahale etmemekle birlikte Bodytr.com olarak bu notu eklemeyi gerekli görüyoruz. Bodytr Editör)

İlgili Yazılar :
Kas Geliştirmenin 10 Altın Kuralı !
Kas Gelişimi Nasıl Olur ?

Paylaş
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Esebey

Related Posts

None found

  1. Metin says

    Ekim 31, 2016 at 4:43 pm

    Kasların gelişimini tüylerde etkiler mi?

    Cevaplamak için giriş yapın
    • Ege Şenkaya says

      Aralık 31, 2018 at 6:45 pm

      etkilemez

  2. soltan says

    Ağustos 31, 2016 at 10:38 pm

    Masturbasyon kas yapmaya zarar verirmi

    Cevaplamak için giriş yapın
    • Ege Şenkaya says

      Aralık 31, 2018 at 6:46 pm

      kas gelişimine zararı yoktur fakat antrenman öncesi yapıldığında halsizliğe neden olur.

  3. Ozan says

    Mart 15, 2014 at 5:53 pm

    Merhaba İlşad Bey,

    Evde kol kası geliştirme programınızı uyguluyorum yani bu spora yeni başladım.Sürekli araştırarak doğru birşeyler yapmaya çalışıyorum.Farklı kas gruplarını da çalışmak istiyorum omuz,göğüs ve sırt gibi.Nasıl bir program öneririsiniz.Haftada 3 gün tempolu yürüyüş yapıyorum(kas gelişimine zararı olur mu)Son olarakta protein tozu almak istedim ama 4 aylık çalışmadan sonra önerdiler.1,95 cm ve 115 kiloyum beslenme ile ilgili öneriniz var mı?

    Teşekkürler

    Cevaplamak için giriş yapın
    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) says

      Mart 17, 2014 at 12:29 am

      Program veremiyorum ne yazık ki buradan. Ancak size genel olarak diyebilirim ki: Tabii ki farklı kas gruplarını da çalıştırsanız daha iyi olur! 3 gün tempolu yürüyüşün kas gelişiminize bir zararı olmaz. Protein tozu için zamandan çok ihtiyaç noktasında belirleyicilik söz konusudur, protein açığınız, kalori dengenizle vs. alakalı bir durumdur alıp almamak.

  4. Selçuk says

    Nisan 10, 2013 at 6:25 pm

    Whey protein hakkında bilgi vereyim. Body esnasın da kaslarımız yıkıma uğramaktadır kas hücreleri ölmektedir vücut tekrar hücre oluştıurmaktadır örneğin body esnasın da 15 hücre öldü ise biz vücudumuZa yeterli proteini aldığımız zaman 15 yerine 18 hücre üretecektir buda kas kütlesi demektir. En hızlı kana karışan protein spordan hemen sonra alınan whey proteinlerdir. 

    Cevaplamak için giriş yapın
    • Yaşar says

      Nisan 12, 2013 at 1:29 am

      Değerli arkadaşım kas hücresinin sınırları belli değildir.Sitokinez yani sitoplazma bölünmesi görülmez..Daha açık konuşmak gerekirse mitoz bölünme kas hücresinin belli erişkinliğe ulaştığı zaman olmuyor.Yanlızca hacim artışı oluyor.O filmlerde gördüğün kasların hepsi hücre deil,hacim :))

    • emre says

      Ağustos 29, 2014 at 12:14 pm

      Aynen kardes

  5. Alper Bilgi says

    Mart 4, 2012 at 3:35 pm

    Birşey sorucam vücudumuzda karbonhidratları tükkettiğimizde vücut proeinleri enerji olarak kullanmaz mı yani sonuçta kas kaybına neden olur değil mi ?

    Cevaplamak için giriş yapın
    • hakan says

      Mayıs 28, 2012 at 2:37 pm

      evet kas kaybına girer

    • Emre says

      Aralık 31, 2013 at 4:30 pm

      Bu kadar kesin cevap veripte yanlış cevap vermek ? yanıltmak niye ? evet kas kaybına girer yazmışsınız. karbonhidratlar bittiğinde hemen kas kaybına mı girer ? bizim yağ şeklinde enerji sağlayan depolarımız yok mu ? bence kas kaybı protein elde edilmesi amacıyla açlık hormonu salgılandığında gerçekleşir ki buda öyle sıradan bir açlıkta değil.

  6. gunlerin kopegi says

    Ocak 10, 2012 at 1:17 am

    kesinlikle basarili bir yazi. yukarida yazilanar 1-1.5 seneboyunca harfien uygulandigi takdirde vucutta ciddi degisiklikler gozlenebilecektir. yeni baslayanlar ve orta duzey sporcular icin ideal bir yol haritasidir. tebrik ediyorum.

    Cevaplamak için giriş yapın
  7. Mustafa Abdiş says

    Kasım 12, 2011 at 7:34 pm

    Merhaba , Yukarıda yazılan tüm maddeler bodybuilding sporunun olmazsa olmazı . denecek bir söz yok . Fakat bunları okuyanlar ve uygulayanlar şu temel sonuca varıyor ; Gelişmek için ağır kaldır , bol protein al ve uyu . Şimdi problem şu ; bunları aslında  nasıl ve teknik anlamda hangi sıra ve şekilde yapılacığını kimse anlamıyor ve bilmiyor. Çünkü internet ortamında o kadar çok ve o kadarda yanlış bilgi var ve sonuç =belirsizlik ve karışıklık. Ben bu anlamda şunu öneriyorum bu işi başaranlar dan biri olan Edward Erdal Ekşi Beyin bir aylık çalışmasını anlık hareket sırası beslenmesi ve teknik anlamda saniyelik yaşantı ve programını bizimle paylaşsın ve onun gibi bir netice sonuca varmış insanları bulup modellerle zenginleştirip neyi neden yaptığını teknik yazılarla açıklayarak yazılsa inanın bir çok insan pratikten işin teorisini öğrenir ve kendi yolunu çizer. Aksi durumda teorik lakırtı durumuna düşer . Bu noktada anlayışınıza sığınıp çalışmalarınızı bu yönde yapmanızı şahsım adına rica ederim .

    Cevaplamak için giriş yapın
    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) says

      Kasım 13, 2011 at 12:33 am

      Erdal hocayı bu işe ikna etmek için sanırım sizlerin talebi benimkinden daha etkili olacaktır 🙂

    • Mustafa Abdiş says

      Kasım 13, 2011 at 7:49 am

      Erdal Bey bu aralar ilgi alanım içinde zaten ona face ten arkadaşlık gönderdim kabul edersede skypten kendisi ile görüşme niyetindeyim sonunda onlardan ben öğrenip galiba kendim yazacam bazı gerçek ve teknik detayları böyle giderse. Ne hikmetse bu alem dekiler yaptıkları çalışmaları bir sır gibi saklıyorlar ağızlarından bir kelime öz bilgi almak için 2 saat kelime oyunu yapmak lazım neyse sabır………

  8. mert says

    Temmuz 1, 2011 at 4:56 pm

    hocam çok merak ettiğim bir konu var kaslarımı her gün çalıştırırsam zararıma mı olur? Her gün 3 saat çalışıyorum ama günün kalan koca kısmında dinleniyorum sizce verim alır mıyım yoksa boşa mı kürek çekiyorum her gün bütün kaslarımı kullanarak yapıyorum bu çalışmaları?                   İlginiz için teşekkürler

    Cevaplamak için giriş yapın
    • ufuk says

      Şubat 27, 2012 at 11:57 pm

      Bu soruyu bende merak ediyorum.

  9. mehmet taha özbulgur says

    Mayıs 28, 2011 at 9:09 pm

    yazınızı önerilerinizi çok beğendim ben 30 yaşındayım vücut geliştirmeye yeni başladım bilinçli bir şekilde nasıl düzenli gıdaları alarak vücudumu geliştirebilirim bana bu konuda bilgi verebilirmisiniz veya video dergiler varmı nerden temin edebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim bu spora çocukluğumdan beri çok merakım var ancak bu yaşta kendime zaman ayırabildim yardımcı olursanız çok memnun olurum teşekkür ederim

    Cevaplamak için giriş yapın
    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) says

      Mayıs 29, 2011 at 2:33 am

      Mehmet selam,
      Türkçe video konusunda skıntı var ve biz bunu mükemmel bir şekilde aşmayı planlıyoruz. Ayrıca sana önereceğim ilk dergi şu anda bulunduğun sitedir, farkettiysen biz bir dergiyiz.

      Bunun yanı sıra bir iki gün için hakkında olumsuz gibi görünse de bir yazı yayınlayacağım Muscle and Fitness Türkiye dergisinin sitesine bakabilirsin. Yabancı videoları altyazı ekleyip yayınlıyorlar ve ayrıca matbu hâldeki dergileri de satışta.

  10. Serhan Yılmaz says

    Nisan 19, 2011 at 9:49 am

    Teşekkürler emeğinize sağlık iyi bir bilgilendirme yazısı olmuş başarılar…

    Cevaplamak için giriş yapın
  11. Turgut ünal says

    Ekim 24, 2010 at 4:43 pm

    yalnız illaki whey protein şart değil 100-150 gr. lor peyniri ile sıvı olarak alına bilecek carbonhidrat, bu meyve suyu (200 ML) küçük bir bardak, su ile 3’ü beraber iyi bir seçim..

    Cevaplamak için giriş yapın
    • turan says

      Nisan 13, 2011 at 10:19 am

      suplument olmadan gelişim imkansız uzun yıllar denemiş biri olarak söylüyorum. Maalesef çok pahalı:((

    • İlşad Özkan (ZT Yönetim Hesabı) says

      Nisan 13, 2011 at 1:33 pm

      Turan,
      Bu söylediğin bence hiç doğru değil çünkü biliyorsun ki supplement’ler çok yeni şeyler. Eskiden supplement mi vardı? Ayrıca yakın zamana kadar hiç supplement kullanmayan vücutçular bile iyi vücut geliştiriyordu, örneğin sitemizin yazarlarından büyüğümüz Edward Erdal Ekşi.

  12. hankok says

    Haziran 6, 2010 at 5:32 pm

    çok açıklayıcı ve süper ve uyguluyorum ama daha faydası olacağınada inanıyorum

    Cevaplamak için giriş yapın
  13. Okan says

    Şubat 24, 2010 at 1:14 pm

    Bu yazıyı gerçekten çok beğendim, sporla ilgili en güzel yazılara da yer vermişsiniz sitenizde… Tebrik ve teşekkür ederim…

    Cevaplamak için giriş yapın

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
DMCA.com

© 2021 bodytr.com · Gizlilik Politikası · Kullanım Koşulları · İletişim · Hakkımızda · Vücut Geliştirme

Go to mobile version