• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
bodytr

Fitness, diyet, sağlıklı yaşam, sağlık, spor ve vücut geliştirme siteniz - BODYTR

Zinde Türkiye dergisi; body building, vücut geliştirme, sağlıklı yaşam, fitness, egzersiz, spor ve antrenman bilgi kaynağıdır. Onlarca yazar, yüzlerce makaleyle alanında

  • Ana Sayfa
  • Vücut Geliştirme
  • Sağlıklı Beslenme
  • Zayıflama
  • Kadınlara Özel
  • Sağlık
  • Fitness
  • Hakkımızda
Ana Sayfa » Sağlıklı Beslenme » Maydanozun Faydaları

Maydanozun Faydaları

Mart 17, 2015 by İlşad ÖZKAN Yorum yapın

Doç.Dr. Celal İsmail Bilgiç
Bu yazı Doç. Dr. Celal İsmail Bilgiç tarafından tıbbi olarak incelenmiş ve bilimsel geçerliliği onaylanmıştır.
İçindekiler
1) Maydanoz vitamin, mineral ve besinlerle dolu
2) Maydanoz kanser riskini azaltabilir
3) Maydanoz yüksek miktarda anti-oksidan içerir
4) Maydanoz bağışıklık sistemini güçlendirir
5) Maydanoz kalbinizi ve damarlarınızı korur
6) Maydanoz şeker hastalığına karşı etkilidir
7) Maydanoz kemiklerinizi korur
8) Maydanoz detoks etkisine sahiptir
9) Maydanoz inflamasyona karşı etkilidir
10) Maydanoz çok lezzetli, kalorisi düşük, besinlerle ve diyet lifiyle dolu

Maydanoz ülkemizde ve Akdeniz bölgesinde çok yaygın tüketilen bir bitki. Aslında daha çok lezzeti yüzünden tüketiliyor ama maydanoz tam bir besin cephaneliği. Kanserden, kalp hastalığına; inflamasyondan eklem iltihabına kadar pek çok sağlık sorununa iyi geliyor.

Maydanoz dünyanın en çok tüketilen bitkisi ve adı Yunanca “taş kerevizi” demek. Maydanozu yıl boyunca marketlerde bulabilir ve ucuz olduğu için bolca tüketebilirsiniz. İşte maydanozun faydaları:

1) Maydanoz vitamin, mineral ve besinlerle dolu

Maydanoz vitamin ve mineral açısından en zengin gıdalardan biri. Sadece 30 gram maydanoz aşağıdaki vitamin ve minerallere sahip:

  • 492 mcg K Vitamini (Günlük ihtiyacınızın %554’ü)
  • 40 mg C Vitamini (Günlük ihtiyacınızın %54’ü)
  • 2520 IU A Vitamini (Günlük ihtiyacınızın %15’i)
  • 45 mcg Folate (Günlük ihtiyacınızın %12’si)
  • 1,9 mg Demir (Günlük ihtiyacınızın %10’u)

Maydanoz bunların yanı sıra önemli oranda bakır, potasyum, magnezyum, kalsiyum, manganez, fosfor, çinko, B3 ve B1 vitaminlerini de barındırır. Tüm besin verilerine ulaşmak için Kalori Cetveline bakın.

maydonoz

Bütün bunların yanı sıra maydanoz sağlığa önemli faydaları olan çeşitli mikro-besinler açısından da zengindir. Bunların başında uçucu yağlar (myristicin, limonene, eugenol alpha-thujene) ve çeşitli flavanoidler (apiin, apigenin, crisoeriol ve luteolin) gelir.

Bu mikro besinlerin aşağıdaki değineceğim gibi sağlığa çok önemli faydaları bulunur.

2) Maydanoz kanser riskini azaltabilir

maydonozMaydanoz, apigenin adı verilen bir flavonoid açısından çok zengin ve apigenin deri, göğüs ve prostat kanseri gibi bazı kanser çeşitlerine yakalanma riskini azaltıyor. Apigenin aynı aynı zamanda inflamasyona karşı güçlü bir etkiye sahip ve bir anti-oksidan.

Mesela geçenlerde Missouri Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada apigenin maddesinin, göğüs kanserinin saldırgan bir çeşidinde tümörlerin büyüklüğünü azalttığı görüldü. Araştırmalara göre apigenin gelecekte doğal bir kanser tedavisi olarak kullanılabilir.

Yine maydanozda bulunan ve uçucu bir yağ olan myristicin tümor oluşumunu, özellikle de akciğer tümorlerinin oluşumunu engelleyici anti-kanser özelliklere sahip.

Maydanoz ve tüm yeşil sebzeler yüksek miktarda klorofil içeriyor ve kolorofil, ızgara yapılan gıdalarda oluşan kanserojen maddelerin etkisini engelliyor. Izgara yiyorsanız yanında maydanoz iyi bir seçenek olacaktır.

Ayrıca maydanozda yüksek oranda bulunan Folik Asit (folate) doğru hücre bölünmesi için gereklidir ve özellikle de hücrelerin hızlı çoğaldığı kolon ve rahim bölgesinde kansere engel olmak için önemlidir.

3) Maydanoz yüksek miktarda anti-oksidan içerir

Maydanozda bulunan flavonoidler ve özellikle de luteolin vücutta anti-oksidan etki gösteriyor yani vücuda zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirir.

Maydanoz aynı zamanda C ve A vitaminlerini de önemli oranda içeriyor. C vitamini suda çözünen bir anti-oksidan. Serbest radikaller ateroskleroz (damar tıkanması), kolon kanseri, diyabet, astım veya kalp hastalıklarına neden olabiliyor ve yaşlanmayı hızlandırıyor.

Maydanozda bulunan A vitamini, her ikisi de güçlü birer anti-oksidan olan beta-carotene ve zeaxanthin formunda ve bu iki besin de özellikle katarakt ve yaşlanmaya bağlı görme kaybını engellemede çok etkili. Ayrıca Beta-Carotene tüketimi de aynen C vitamini gibi ateroskleroz, kolon kanseri veya diyabet gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor ve astımın şiddetini azaltıyor.

4) Maydanoz bağışıklık sistemini güçlendirir

Maydanozda bulunan yağlar bağışıklık sistemini güçlendirir ve bu alerjiye ve devamlı inflamasyona karşı savunma gücünü artırır. Bu yağlardan biri olan eugenol, eklem iltihabını engelleyici özelliğe sahip ve maydonuzun anti-inflamasyon özelliğiyle beraber eklem şişmesini ve ağrısını azaltabilir.

5) Maydanoz kalbinizi ve damarlarınızı korur

Folik asit en önemli B vitaminlerin birisidir. Vücutta pek çok rol oynamasının yanı sıra en önemli görevlerinden biri de kanda bulunan homosisteini zararsız moleküllere çevirmesidir.

Homosistein yüksek oranlarda direk olarak kan damarlarına zarar verir ve yüksek homosistein seviyesi direk olarak kalp hastalığı ve felçle bağlantılıdır.

Bu nedenle maydanoz gibi folik asit (folate) seviyesi yüksek gıdaları tüketmek kalbiniz için iyi olacaktır.

6) Maydanoz şeker hastalığına karşı etkilidir

Maydanoz ülkemizde yıllarca şeker hastalığına karşı ilaç olarak kullanıldı ve Marmara Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma da bunu doğruluyor. Yapılan araştırmada maydanoz yiyen kişilerin kan şekerinin 1 aylık bir süreç sonunda daha düşük olduğu ortaya çıktı.

7) Maydanoz kemiklerinizi korur

Maydanoz, K vitamini açısından belki de en zengin sebzedir. K vitamini kanın pıhtılaşmasındaki rolünün yanı sıra düşük alındığında daha yüksek kemik kırılması riskiyle bağlantılı. Yeterli K vitamini alımı kalsiyum emilimini artırarak kemiklerinizi koruyor.

Ayrıca homosistein de kemik erimesine neden olabiliyor. Daha önce de söylediğim gibi maydanozda bolca bulunan Folik Asit, homosisteini etkisiz hale getiriyor ve kemiklerinizi koruyor.

8) Maydanoz detoks etkisine sahiptir

Apigenin ve myristicin, karaciğerde bulunan ve detoks etkisi yaratan bir enzimin üretimini artırıyor. Bu şekilde karaciğeriniz toksinlerden daha hızlı temizleniyor.

9) Maydanoz inflamasyona karşı etkilidir

Maydanoz, Akdeniz bölgesinde geleneksel olarak diş ağrısı, yara, böcek ısırığı ve cilt tahrişi gibi sorunlarda kullanıldı. Ve yapılan araştırmalar da maydonuzun bu özelliğini doğruluyor. Mesela maydanoz eklem iltihabına bağlı şişliği ve acıyı azaltıyor.

10) Maydanoz çok lezzetli, kalorisi düşük, besinlerle ve diyet lifiyle dolu

100 gramında 3 gram lif içeren maydanoz sindirim sisteminizi hızlandırıyor ve şekerin kana daha yavaş karışmasını sağlayarak, maydanozla beraber yediğiniz yüksek glisemik indeksli karbonhidratların da kana karışmasını yavaşlatıyor.

Bunun yanı sıra maydanoz içerdiği beta-karoten sayesinde cilde ve saça da faydalı. Ayrıca görme sağlığı için de önemli.

Maydanozu yemeklerinize veya salataya ekleyebilirsiniz. Çok lezzetli olduğu gibi içerdiği muhteşem besinlerle sağlığınıza çok faydalı olacaktır.

Benzer Yazılar

None found

İlşad ÖZKAN

2009 yılında bodytr.com sitesini kuran İlşad Özkan, Türkiye’nin en çok okunan fitness, sağlık ve vücut geliştirme yazarları arasındadır.

Başkent Üniversitesi’nden fizyoterapi diploması, İstanbul Üniversitesi’nden sağlık yönetimi alanında lisans diploması sahibi olan İlşad Özkan aynı zamanda Vanderbilt Üniversitesi, Melbourne Üniversitesi ve Boulder Üniversitesi gibi kurumların beslenme, egzersiz, fizyoloji, hemşirelik gibi alanlarda da muhtelif sertifikalarına sahiptir.

Kendisi “Sen Bir Harikasın – Sağlıklı Yaşam ve İdeal Vücut İçin Bilimsel Fitness” isimli kitabın da yazarıdır.

Kategori:Bilimsel Sağlık, Sağlıklı Beslenme

Okuyucu Etkileşimi

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2021 bodytr.com · Gizlilik Politikası · Kullanım Koşulları · İletişim · Hakkımızda