• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
bodytr

Fitness, diyet, sağlıklı yaşam, sağlık, spor ve vücut geliştirme siteniz - BODYTR

Zinde Türkiye dergisi; body building, vücut geliştirme, sağlıklı yaşam, fitness, egzersiz, spor ve antrenman bilgi kaynağıdır. Onlarca yazar, yüzlerce makaleyle alanında

  • Ana Sayfa
  • Vücut Geliştirme
  • Sağlıklı Beslenme
  • Zayıflama
  • Kadınlara Özel
  • Sağlık
  • Fitness
  • Hakkımızda
Ana Sayfa » Fitness » Pilates Nedir ve Pilatesin Temel İlkeleri

Pilates Nedir ve Pilatesin Temel İlkeleri

Ocak 22, 2012 by Zinde Türkiye 2 Yorum

İçindekiler
Bedensel Eğitim Alanında Devrim Yapan İyileştirici Bir Egzersiz Sistemi
Pilatesin 6 Temel Prensibi
Konsantrasyon
Merkezleme
Kontrol
Akıcılık
Doğruluk
Nefes
Benzer Yazılar:

Pilates metodu yirminci yüzyılın başlarında Joseph Hubert Pilates (9 Aralık 1883 – 9 Ekim 1967) tarafından geliştirilmiş bir egzersiz sistemidir. Kendi soyadını vermiş olduğu pilates metodunun zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için kontroloji (kontrol bilimi) olarak da adlandırmıştır. Joseph Almanya’da dünyaya gelmiştir ve doğuştan raşitizm, ateşli romatizma ve astım gibi hastalıkları olması, onun bedenine yönelmesine yol açmıştır.Küçük yaşlardan itibaren bu fiziksel sorunlarının üstesinden gelmeye çalışmıştır. Yaşadığı, gözlemlediği sağlık problemleri ve yaşam deneyimleri bu metodunu geliştirmesine sebep olmuştur. Joseph, pilates metodu üzerine iki kitap yazdı; Sağlığınız (1934) ve Kontroloji Yoluyla Yaşama Dönüş (1945)

Bedensel Eğitim Alanında Devrim Yapan İyileştirici Bir Egzersiz Sistemi

Pilates metodu bütünsel sağlığa giden yolu göstermektedir.Sağlıklı yaşama bütünsel bir bakış ve yaşam boyu gelişim yöntemidir. Joseph, Kontroloji Yoluyla Yaşama Dönüş adlı kitabının ilk paragrafında şöyle yazmıştır; “Fiziksel zindelik, mutluluk için ilk gereksinimdir. “Bizim fiziksel sağlık anlayışımız; gündelik rutin işlerimizi içten gelen bir tat ve zevk duyarak, kolay ve tatminkar bir şekilde yapabilme kabiliyetine sahip, zihni kuvvetli ve bütün kısımları eşit ölçüde gelişmiş bir vücuda erişmek ve bu vücudu korumaktır.”

Pilates sistemi vücudun her bölümünü çalıştırmaya yönelik farklı aktivitelere uygun egzersizler içerir. Bunu yüksek kardiovasküler egzersiz üzerine yoğunlaşmadan gerçekleştirmeyi hedeflerler. Egzersizler pilates minderi üzerinde ya da özel olarak dizayn edilmiş aletlerle yapılır. Joseph, 500 belirli egzersiz tasarladı. Pilateste egzersizler, zihinsel ve bedensel farkındalık ve bütünlüğü sağlamak için birbirini tamamlayan altı temel prensip doğrultusunda yapılır:

Pilatesin 6 Temel Prensibi

Konsantrasyon

Pilates yaparken hareketlere yoğunlaşmak bedenin uyum içinde nasıl çalıştığına ve hangi kasların kullanılıp hangilerinin kullanılmadığına dikkat etmek gerekmektedir.

“Egzersiz yaparken hareketin doğru şekline konsantre olun. Bunu yapmazsanız hareketin bütün faydalarını kaybedersiniz.” Joseph Pilates

Merkezleme

Bütün hareketler merkezden başlar. Merkez; karın, bel ve kalça çevresidir. İç organları ve omurgayı yerinde tutan kas sistemlerini içerir.

Kontrol

Pozisyonların ve sıralamalarının, tam kontrol altında ve tüm detaylara dikkat edilerek yapılması, hareketlerden en iyi sonucun alınmasını sağlayacaktır.

“İyi postür, tüm vücut mekanizmaları kontrol altında tutulduğu zaman başarılı bir şekilde kazanılabilir.” Joseph Pilates

Akıcılık

Pilates, birbirine bağlı ve devamlı bir hareket akışı içinde yapıldığında doğrudur. Hareketler, acele edilmeden her noktadan tek tek geçerek ama aynı zamanda hiç duraksamayarak yapılmalıdır.

Doğruluk

Hareketler belirsizce değil tam yapılmalıdır. Kullanılan tekniğin ve yapılışının doğruluğu inanılmaz sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır. Pilates tekniğinde sonuç detayda gizlidir.

“Birkaç tane dengeli ve düzgün sıralamayla yapılan iyi tasarlanmış hareket, saatlerce yapılan gelişigüzel egzersizden daha değerlidir.” Joseph Pilates

Nefes

Nefes, vücutla zihni birleştirir, duygusal ve mental hâli yansıtır. Bazı hareketleri birbirine bağlar ve vücudu sabitler.

Pilatesin diğer egzersizlerden farkı prensipleri ve uygulama biçimidir. Modern çok tekrarlı egzersizlerin aksine, yavaş ve akıcı hareketlerle uygulanır. Verimli bir çalışma için her egzersizde nefese ve hareketlerin doğru yapılmasına odaklanılır. Klasik egzersizlerde; “dip” olarak adlandırdığımız küçük, zayıf kas grupları zayıflamaya devam ederse ve sadece büyük kas grupları güçlenme eğiliminde bırakılırsa. Bu durum dengesiz kas gelişimine ve bununla doğru orantıda omurga eğriliklerine ve sakatlıklara yol açabilir.

Her 10 kişiden 8′i, yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorununun etkisi altında kalıyor. Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin bozuk olduğu oturuş şekilleri, duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması ve tekrarlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk ve stres giderek ağrılı kas spazmlarına yol açıyor. Sonucunda kişilerde sırt ve boyun ağrıları şikayetleri ortaya çıkıyor. Pilates zihninizi vücut hareketlerine, karın-bel-kalça (core) bölgesini geliştirmeye odaklamaktadır, denge ve koordinasyonu geliştirerek stresi azaltmaktadır. Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı olmasını, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor. Omurganın dayanıklılığını arttırmaya ve eklemlerin hareket kabiliyetini geliştirmeye yönelik hareket zincirlerinden oluşur.

Egzersizler güvenli ve kontrollü yapıldığından her yaş seviyesine uygundur. Pilates vücudumuzu daha iyi tanımamızı sağlar ve faydalarını günlük hayatımızda da hissederiz. Pilates günümüzde fitness kulüplerinde, özel stüdyolarda, rehabilitasyon merkezlerinde ve hastanelerde çeşitli rahatsızlıkları olan insanlardan profesyonel sporculara kadar herkesin sağlığını iyileştirmek için kullanılmaktadır. Hamile kadınlarda egzersiz konsantrasyon ve nefes çalışmalarından programlı olarak yararlanabilirler. Doğru yapıldığı takdirde sakatlanma riski yoktur. Diğer egzersizlere oranla insana kendini bitmiş tükenmiş hissettirmiyor.

Kendinize bir iyilik yapın ve en kısa zamanda pilatesle tanışın diyerek, üstadın o muhteşem tanımıyla yazımı noktalıyorum:

10 Derste farkı hissedeceksiniz
20 derste farkı göreceksiniz
30 derste yepyeni bir vücudunuz olacaktır

Benzer Yazılar:

  • Pilates Topları ve Pilates Topu Hareketleri
    Pilates Topları ve Pilates Topu Hareketleri
  • Pilates Lastikleri Nedir, Ne İşe Yararlar?
    Pilates Lastikleri Nedir, Ne İşe Yararlar?
  • Pilates Minderleri Nedir, Ne İşe Yararlar?
    Pilates Minderleri Nedir, Ne İşe Yararlar?
  • Temel Egzersiz Kuralları
    Temel Egzersiz Kuralları
  • Temel Antrenman Bilgisi
    Temel Antrenman Bilgisi
  • At Hakkında Temel Bilgiler
    At Hakkında Temel Bilgiler
Zinde Türkiye

Kategori:Fitness

Okuyucu Etkileşimi

Yorumlar

  1. Ahmet der ki

    Şubat 6, 2012 ile 10:33 pm

    Merhabalar, bu güzel yazınız için teşekkürler. Yaklaşık 5 aydır body yapıyorum ve malesef postür bozukluğumu gideremedim. Ve anladım ki bunun çıkar yolu pilates. Sırt programıma hangi pilates hareketlerini eklememi önerirsiniz? Teşekkürler.

    Cevapla
  2. X der ki

    Ocak 23, 2012 ile 3:02 am

    Hocam sağolun çok güzel bir yazı olmuş, platese karşı erkeklerde bir çekingenlil görülsede artık profesyonel dövüşçüler bile plates topuyla vb antrenmanlar yapıp vücutlarını sert idmanlara hazırlıyorlar, kasları uzatan bir özelliğide var estetik vücutlu, hemde pozitif olmak dayanıklı olmak için pilates yapınız diyoruz, hatta boyu uzun gibi gösterdiğide bilinen faydalarından, çoğu modelde pilates çalışıyor….iyi çalışmalar..

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn

© 2021 bodytr.com · Gizlilik Politikası · Kullanım Koşulları · İletişim · Hakkımızda